Op donderdagavond 15 februari vindt in de Sint-Janskerk een Jansdebat plaats met als thema:
“Leegte in de samenleving – wat zeggen individualisme, gebrek aan vertrouwen en zingeving over het land waarin we leven?”
Elkaar kunnen vertrouwen is een terugkerend thema in het politieke landschap. Vertrouwen hebben in elkaar is ook een belangrijke spil in het maatschappelijke veld. Zo geeft Renske Leijten in ‘de leegte voorbij’ aan dat we als samenleving verder komen als we samenwerken en elkaar hierin vertrouwen. Maar zijn wij als maatschappij nog in staat om deze verbondenheid met elkaar aan te gaan?
Bij de laatste verkiezingen zijn de politieke verhoudingen volledig veranderd. Heeft het verschuivende zingevende landschap wellicht een grotere invloed op de omgeslagen politieke machtsverhoudingen dan wij denken? Aan de hand van deze vragen gaan Van Fenema en De Voogd met elkaar en met ons in gesprek.
Psychiater Esther van Fenema en sociaal geograaf Josse de Voogd nemen ons, ieder vanuit hun eigen perspectief, mee in een analyse van de Nederlandse samenleving. Van Fenema beschrijft in “Het verlaten individu” een gitzwarte analyse van onze maatschappij. In haar nieuwe boek “De Leegte voorbij” gaat ze met een aantal denkers op zoek naar maatschappelijke zingeving. Josse de Voogd analyseert de politieke verhoudingen in Nederland. Hij publiceert onder andere over de geografie van het stemgedrag en over toenemende polarisatie in de samenleving en publiceerde “De atlas van afgehaakt Nederland”.
Het debat in de Sint-Janskerk wordt geleid door Corine Dijkstra, voormalig wethouder WMO te Gouda.
Aanvang 20.00 uur.
Aanmelden via www.jansdebat.nl.
Kosten € 5.
Namens het Jansdebat, Marco Kastelein
0 Reacties