Op zondag 18 april zal er om 17.00 uur een online Bachcantatedienst plaatsvinden. Centraal staat cantate BWV4, ‘Christ lag in Todesbanden’ van Johann Sebastiaan Bach (1685-1750). De cantate is online te volgen via het YouTubekanaal van de Sint Jansgemeente. Voorganger is Ds. David van Veen (De Veste), cantor is Patrick van der Linden en stadsorganist Gerben Budding bespeelt de orgels. Orkest en zangers van Stichting Ars Musica zullen de Bach-cantate uitvoeren. Solisten zijn sopraan Nanette Mans en tenor Arjen J. A. Uitbeijerse. De cantate ‘Christ lag in Todesbanden’ is waarschijnlijk de vroegste cantate die we van Bach kennen en gebaseerd op een magistraal Paaslied van Maarten Luther. Tekst en melodie gaan weer terug op de Gregoriaanse Paassequens ‘Victimae Paschali Laudes’.

Live meekijken op zondag 18 april om 17:00.

Je zou de cantate het beste kunnen omschrijven als een grote koraalpartita (een aantal bij elkaar behorende variaties) over dit Paaslied van Luther. Dit maakt het werk ook voor de minder geoefende luisteraar toegankelijk. Qua stijl sluit het werk aan bij de voorgangers van Bach, componisten als Kuhnau en Buxtehude, maar dan om met Maarten ‘t Hart te spreken, met een flinke scheut ‘Bach Whisky’.

De cantatedienst beoogt de Bachcantate zijn liturgische context terug te geven. We vieren ‘gewoon’ de liturgie en laten de cantate zijn verkondigende werk als ‘preadicatio sonora’ verrichten. De overweging van Ds. Van Veen neemt primair de bij de cantate horende lezingen als uitgangspunt en licht daarnaast de cantate toe.

Diensten als de Cantatediensten worden door alle wijken gedragen. Ook is het mooi dat we met deze viering een aantal musici in Coronatijd kunnen laten spelen en daarmee ook ondersteunen. Om beide redenen stellen we een financiële bijdrage bijzonder op prijs. Dat kunt u doen via de appostel-app. Van harte welkom om mee te vieren en te genieten van de geweldige muziek van Bach!