STOLPERSTENEN POETSEN MET HET OOG OP 4 EN 5 MEI

Er liggen in onze goudse straten ongeveer 300 “monumenten“! Deze gedenktekens van koper messing hebben van tijd tot tijd hun onderhoud nodig. Wij houden met vrijwilligers deze stenen glanzend, zodat onze Joodse medeburgers en de duizenden toeristen, die onze mooie stad bezoeken, een ogenblik zullen stilstaan bij een verdrietig verleden. Wij denken momenteel vooral aan alle Oekraïense , Syrische en Afghaanse vluchtelingen, die zo ver van huis en haard verdreven zijn door gewelddadige heersers en hier een veilig onderdak ontvangen. Maar ook onze eigen vaderlandse geschiedenis kent haar grote donkere schaduwkanten. President Zelenski wees ons in zijn redevoering in ons parlement nog naar die donkere jaren van de 2e wereldoorlog 1940-1945. Tijdens de “gedenkwaardige dagen“ van 4 en 5 mei staan wij met name stil bij de deportatie van Goudse joodse medeburgers, die via Westerbork naar de gaskamers van diverse

concentratiekampen werden weggevoerd en hun leven verloren. Om nooit te vergeten! Wie deze keer mee wil helpen om een aantal stolperstenen schoon te maken, kan zich bij mij opgeven. Wie mee doet, krijgt van mij later een “werkwijze “ via de mail en je hoort op welke adressen je een aantal struikelstenen kunt opknappen. Het is de bedoeling om in de weken 17 en 18 – van 25 tot 29 april en op 2 -3 mei – een aantal stolperstenen weer extra glans te geven. Je mag je eigen tijd invullen en je bent er ongeveer 1 á 2 dagdelen van ongeveer 2 uur mee bezig. Ik kijk weer uit naar de vele reacties van jullie als vrijwilligers en ontvang graag bericht vanaf vrijdag 8 april tot uiterlijk 15 april! Doe jij mee? Het was mooi om te ervaren, dat de vorige keer er ook kinderen en jongeren zich hebben opgegeven om mee te doen. Ook was er een buurtvereniging, die de stolperstenen in eigen omgeving wilden “adopteren “. Prachtige initiatieven!

per email : g.j.vandertogt@gmail.com of telefoon: 0182-600760 Met vriendelijke groet, Bert van der Togt ( Allendestraat 16)