welkom en mededelingen
zingen Schrijvers voor Gerechtigheid – Met open armen
Opwekking 630 – Vader, U bent goed
stil gebed
votum en groet
filmpje Denkstof over verkering
https://www.youtube.com/watch?v=0yZ1-r_dkyE
zingen Opwekking 597 – Uw liefde is zo prachtig
Psalmen voor Nu 145
gebed
schriftlezingen Hooglied 8:1-7 en 1 Korintiërs 13:4-7 door
verkondiging Thema: ‘De mooiste Love Songs’
‘Alles is liefde’ zong Bløf ooit, bij de gelijknamige film. Alles? Dat is wel heel veel, maar goed als je kijkt hoeveel boeken en films over liefde gaan, hoeveel televisieprogramma’s en tijdschriftartikelen, dan is het niet weinig, zacht gezegd.
En daarom is Bløf ook niet de enige die over de liefde gezongen heeft… Ik heb hier mijn iPod bij me. Daar staat de nodige muziek op. Als je met de zoekfunctie het woordje ‘love’ intikt, komen alle liedjes, met dat woord in de titel, eruit rollen. Het zijn er hier dus honderden! Ik zal er een paar noemen…
In de Bijbel staan ook meer dan een paar love songs, om het maar eens modern te zeggen. Sterker nog: er is zelfs een heel Bijbelboek met alleen maar liefdesliedjes: Hooglied. In het Hebreeuws, de oorspronkelijke taal, heet het zelfs het Lied der Liederen, oftewel: het mooiste lied! Het is eigenlijk een duet van een jongen en een meisje. Ze zingen elkaar beurtelings toe. In de Nieuwe Bijbelvertaling staat ook aangegeven wie wat zingt. En dan zijn er zeg maar ook nog backing vocals door de meisjes, die het achtergrondkoor vormen en zo nu en dan goed commentaar geven. Maar het grootste deel is duet.
En het meisje begint. Ja, zij neemt eigenlijk telkens het initiatief. Tussen twee haakjes: vaak denken jongens en mannen dat zij voorop moeten gaan in de liefde en wachten meisjes en vrouwen tot ze gevraagd worden. Maar zo ouderwets is Hooglied dus niet! Dus meiden…
Maar goed, die jongen en dat meisje uit Hooglied zijn stapel op elkaar. Hoor maar hoe het meisje begint in hoofdstuk 1:1 ‘Laat hij mij kussen, laat zijn mond mij kussen! Jouw liefde is zoeter dan wijn, zoet is de geur van je huid, je naam is een kostbaar parfum. Daarom houden de meisjes van jou. Neem mij met je mee. Laten we rennen!’
En dan hij: ‘Jij bent zo mooi, vriendin van mij, je bent zo mooi! Je ogen zijn als duiven…. als een lelie tussen de distels, zo is mijn vriendin tussen de meisjes.’
En zij weer – en dan zijn we intussen in ons gedeelte aangekomen – ‘Mijn hoofd ligt op zijn linkerarm en met zijn rechterarm omarmt hij mij.’ Je ziet ze samen bij elkaar zitten, hij met zijn rug tegen een boom, zij voor hem, terwijl haar hoofd in zijn armen ligt en hij haar haar streelt. Heel romantisch dus.
En, zingt ze verder: ‘de liefde is een vlammend vuur.’ Ja, van de liefde krijg je het warm. Heb jij dat niet dan, dat als je verliefd bent, dat je dan gaat gloeien van binnen? Dat je eigenlijk alleen nog maar aan hem of aan haar kunt denken? Dat al het andere je dan niet meer zo interesseert? En je moeder zegt: ‘je zit zo te dromen. Waar ben je met je gedachten? Je bent toch niet verliefd hè?’ En dan word je zomaar knalrood. Ja, want de liefde is een vlammend vuur, daar krijg je het warm van! Eigenlijk is dat iets fantastisch, ook al voel je je soms ook best raar, ben je dan weer heel blij en dan weer een beetje verdrietig. Maar het is iets geweldigs: verliefd zijn en al helemaal als die ander dat ook voor jou voelt, zoals die jongen en dat meisje uit Hooglied.
Zij houden van elkaar. Ze genieten van elkaar. En zonder schroom beschrijven ze elkaar, elkaars lichaam ook. Ik weet nog wel dat ik de eerste keer Hooglied las – ik was een puber – en ik dacht: ‘Woh, wat staat hier? Nooit geweten dat de Bijbel zo sexy kan zijn!’ Nou, dat vonden de Joodse rabbijnen ook. Want in de Hebreeuwse Bijbel mag Hooglied maar 4 bladzijden zijn, het duurde 400 jaar voordat het uiteindelijk een plekje in de Bijbel kreeg! Men vond het te open als het over liefde en seks gaat. Toch kwam het in de Bijbel, omdat men geloofde dat het ook over Gods liefde voor ons gaat. Daarover straks meer…
In de eerste plaats is Hooglied namelijk gewoon – nou gewoon, zo gewoon is het natuurlijk niet – maar het gaat allereerst over de liefde tussen een jongen en een meisje, die gek op elkaar zijn, die van elkaar houden, die dicht bij elkaar willen zijn. Ook lichamelijk. En dat staat in de Bijbel. Omdat dat niet iets raars is, laat staan iets vies. Nee, het is een cadeau van de Here God zelf. Hij geeft ons de liefde, om er van te genieten.
Daarom is Hooglied er zo lyrisch over en raken die jongen en dat meisje niet uitgezongen over de liefde. En zoals in elk goed liefdesliedje zitten er van die zinnetjes in, die er uitspringen, die je bij de kladden grijpen. Zoals dat zinnetje uit vers 6: ‘Sterk als de dood is de liefde.’ Met dat zinnetje heb ik sowieso al veel, want het is de trouwtekst van mijn ouders. Al meer dan 48 jaar lang. Let op, er staat niet: ‘sterker dan de dood is de liefde.’ Nee, want onze liefde voor elkaar is niet sterker dan de dood. Denk maar aan die vraag die gesteld wordt bij een huwelijk: ‘beloof je de ander trouw te blijven in goede en kwade dagen, in rijkdom en armoede, in ziekte en gezondheid, tot de dood je scheidt?’ Maar dat de liefde wel heel sterk kan zijn, zo sterk als de dood, dat heb ik juist ook gezien in het huwelijk van mijn ouders en dat zie ik nog. Niet dat ze continue met elkaar aan het kroelen zijn zeg maar. Dat heb ik ze eigenlijk heel weinig zien doen. Kibbelen wel. Zeker. Dat heb je met een man die behoorlijk eigenwijs is en een vrouw die behoorlijk vasthoudend is. Dat vonkt wel eens… Maar ze zijn van elkaar blijven houden. Terwijl er genoeg was dat die liefde onder druk kon zetten: mijn vader werkte zich meer dan een slag in de rondte. Hij werd chronisch ziek. Mijn moeder verloor al heel jong haar vader en later haar moeder, waar ze heel lang voor gezorgd heeft. En toch zijn ze een team, is hun liefde voor elkaar krachtig en werd hun trouwtekst waar: sterk als de dood is de liefde. Hun liefde blijkt ook sterk te zijn, dwars door alles heen. Komt dat ook niet omdat het liefde is, die samengaat met trouw?! Dat wat je terughoort in het begin van dat mooie zesde vers als het meisje tegen de jongen zegt: ‘draag mij als een zegel op je hart, als een zegel op je arm.’ Zo dicht bij je hart draag je maar één persoon: je allerliefste. En die wil je trouw blijven. Daar blijf je voor kiezen, anders is die liefde ook niets meer waard.
Maar dat dé liefde sterk is, heeft ook nog een andere kant. De liefde kan je ook te sterk worden. Te machtig. Bijvoorbeeld verliefd worden, ja dat gebeurt. Dat heb je helemaal niet zo in de hand. Je wordt bijvoorbeeld verliefd op iemand die niet gelooft. Je vindt hem of haar echt zo leuk, alleen heeft diegene echt heel weinig met het geloof. En dat maakt het best heel ingewikkeld. Want het belangrijkste dat er is, kun je niet delen. Of je wordt verliefd op iemand die al een relatie heeft. Je wilt het niet, maar het gebeurt. De liefde is sterk.
Of moet je zeggen: de liefde heeft blijkbaar ook grenzen? Je moet er wel voorzichtig mee omgaan, anders brand je je eraan! In ons tekstgedeelte staat een heel wijs advies wat dat betreft, vers 4: ‘wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken voordat zij het wil.’ Deze tekst heeft hiervoor in Hooglied ook al twee keer geklonken, in hoofdstuk 2 en 3. Je zou het dus een refrein kunnen noemen, omdat het telkens terugkeert. Dat geeft ook aan hoe belangrijk het blijkbaar is. Je moet de liefde niet overhaasten.’ Je moet niet forceren. Stel je voor: je hebt geen verkering. Je hebt geen relatie. Terwijl je dat wel heel graag zou willen. Vrienden om je heen hebben wel een relatie en jij niet! Dat vind je niet leuk. Zacht gezegd. Soms ben je er heel verdrietig over. En ben je bang dat je misschien wel overschiet, zoals dat heet. Dan kun je gefrustreerd raken. Maar je kunt ook wanhopig proberen een relatie te krijgen, waardoor je je met verkeerde types inlaat, die er alleen maar op uit zijn om misbruik van je te maken. Of je gaat het in wat anders zoeken, dat eigenlijk geen liefde is: porno, van de ene relatie naar de andere hoppen, zonder dat je tijd voor jezelf neemt en ook kunt wachten. Liefde moet je dus niet forceren.
Ja, het is met de liefde ook niet altijd makkelijk. Er gaat vaak genoeg van alles ermee mis. ‘All you need is love’ zongen The Beatles. Zeker, maar niet lang daarna kregen ze enorme ruzie met elkaar en knalde de band uit elkaar. We hebben zeker liefde nodig, maar wij halen die liefde ook vaak genoeg door het slijk, zodat ze lelijk wordt, we elkaar pijn doen, we dingen zeggen, die zo kwetsen, we juist nalaten wat zo goed zou doen en we dingen niet zeggen die zo zouden helpen. Liefde is mooi, maar ook heel kwetsbaar.
Daarom is wat mij betreft ‘All you need is love’ niet de mooiste love song en het Hooglied wel. Omdat het daar over liefde gaat, die niet uitgaat. Liefde die blijft branden. Zelfs enorme watermassa’s krijgen haar niet uit, zingt het meisje. Het is ‘een vlammend vuur.’ Eigenlijk staat er: het zijn ‘vlammen van de HEER.’ Die liefde komt dus bij God vandaan. Hij wil van onze liefde de bron zijn. En zijn liefde blijft branden. Heb je bij de Hoogovens bij IJmuiden of de olieraffinaderijen bij Pernis wel eens van die hoge schoorstenen gezien waar een levensgrote vlam op brandt, die nooit uitgaat? Daar moest ik aan denken bij de liefde als vlammen van de HEER, die laaiende vlam. Gods liefde is niet uit te krijgen.
Gods liefde voor ons, voor jou en mij, brandt. Die blijft branden. Ook als jij zelf teleurgesteld bent in de liefde. Ook als je je wel eens aan die liefde gebrand hebt. Als je ontrouw bent geweest. Als je met seks bent bezig geweest, zonder dat er sprake was van liefde en trouw. Als je iemand anders of jezelf daarin niet goed behandeld hebt. Het kan Gods liefde niet uitdoven. Als je met je berouw naar Hem toegaat, die ook daarvoor aan het kruis is gegaan, dan mag je vergeving ontvangen, dan zal de vlam van zijn liefde alles schoonbranden. En als je geen partner vond tot nu toe – hoe graag je ook zou willen – dan mag je je warmen aan Gods liefde: Hij die je helemaal kent en begrijpt, die jou niet vergeet en die ook met jou een plan heeft.
En als je wel van iemand houdt en diegene van jou, laat de kaars van jullie liefde dan branden door Gods vuur. Want dat is puur. Dat is goed. Dat is geduldig, vergevingsgezind, denkt aan wat goed is voor de ander, is trouw. En Gods liefde is niet sterk áls de dood, maar sterker dan de dood. Dankzij Jezus Christus die de dood overwon. Zijn liefde gaat dus echt eeuwig mee.
Daarom:
Vader, U loven wij – draag ons door schade en schande,
dooft onze lamp, laat uw waakvlam dan nog blijven branden!
Amen
zingen Opwekking 383 – Geest van hierboven
zingen (als geloofsbelijdenis) Opwekking 347 – Ik geloof in God de Vader
dankgebed en voorbeden
collecte het combo speelt Op Toonhoogte 190 – Heer, U bent mijn leven
zingen Evangelische Liedbundel 501 – Vrede van God
zegen
0 Reacties